Informace březen 2021

Pokud se nezobrazuje správně, klikněte zde

Milí přátelé,

 

srdečně vás zdravíme na začátku měsíce března. Prožíváme postní dobu, která je i po roce poznamenaná pandemií onemocnění Covid-19. Jako kdyby nedobrovolný půst trval již rok. Ale i tuto postní dobu můžeme prožívat s vírou, že nastanou Velikonoce. Život nad smrtí zvítězí. K tomu, abychom mohli sdílet víru a naději i prostřednictvím distančních metod výuky náboženství, vám jako nabídku pomoci zasíláme březnové číslo našeho zpravodaje.

TIP DO ONLINE VÝUKY NÁBOŽENSTVÍ – APLIKACE NEARPOD

 

Do online výuky nabízíme práci s aplikací Nearpod. Aplikace umožňuje v průběhu online setkání využít prezentace obohacené o interaktivní prvky, např. kvízy, pexeso, možnost hlasování, pokládání otevřených otázek, okamžité zobrazování odpovědí dětí a další. Vyučující tak mohou v průběhu setkání nejen aktivizovat žáky, ale i získávat okamžitou zpětnou vazbu. Více zde.  

ILUSTRACE K VELIKONOČNÍM BIBLICKÝM PŘÍBĚHŮM

 

Na našich webových stránkách v databázi materiálů najdete výběr ilustrací k velikonočním biblickým příběhům pro předškolní a školní děti. Jedná se o ilustrace, které lze legálně s uvedením zdroje používat pro účely výuky náboženství a katecheze zdarma.

 

Na webových stránkách kolínské arcidiecéze najdete omalovánky biblických událostí pro konkrétní liturgické období. Více zde.

VELIKONOČNÍ UDÁLOSTI VE VÝTVARNÉM UMĚNÍ

 

Na internetu je možné najít mnoho sbírek reprodukcí významných uměleckých děl, jejichž námětem jsou velikonoční události. Přinášíme dva tipy:

 

Digitální knihovna zeno.org

Ukřižování – odkaz zde

Kristus na kříži – odkaz zde.

Zmrtvýchvstání – odkaz zde.

 

Google Arts & Culture (dříve Google Art Project) je celosvětová online platforma, díky které si lze zdarma prohlížet umělecká díla partnerských institucí a prohlížení digitalizovaného obsahu sbírek ve vysoké obrazové kvalitě. Uživatelům umožňuje sestavovat si své vlastní virtuální kolekce uměleckých děl. Odkaz na uživatelské sbírky s námětem velikonočních událostí naleznete pod tímto odkazem.

 

Máte své oblíbené digitální zdroje ilustrací nebo výtvarných uměleckých děl, ze kterých je možné při respektování autorských práv čerpat pro výuku náboženství a katechezi?  Budeme rádi, když nám o nich napíšete. S radostí rozšíříme seznam odkazů, aby mohly sloužit dalším vyučujícím náboženství a katechetům.

 

KŘÍŽOVÁ CESTA

 

Obrázky křížové cesty, nad kterými mohou děti přemýšlet a modlit se vlastními slovy, si můžete stáhnout zde. Křížová cesta vyšla v nakladatelství časopisu Duha.

Online kvíz ke křížové cestě, který připravila redakce časopisu Duha, je dostupný zde.

Omalovánku křížové cesty volně dostupnou na webových stránkách kolínské arcidiecéze si můžete  stáhnout zde.

VELIKONOČNÍ UDÁLOSTI NA ČT edu

 

Na Čt edu nalezete profesionálně zpracovaná videa k tématu Velikonoc. Videa můžete shlédnout na našich webových stránkách v databázi materiálů.

 

PŘÍPRAVA NA VELIKONOCE V RODINĚ

 

Inspiraci, jak prožít postní dobu s myšlenkami papežské exhortace Amoris Laetitia, můžete najít v publikaci Postní rodinná příprava na Velikonoce 2021.

AUDIONAHRÁVKY K ROKU RODINY

 

Diecézní centrum pro rodinu v Českých Budějovicích zahájilo novou sérii audionahrávek o křesťanské výchově dětí. Každý den vychází na Youtube kanále prolidi.online v sekci Rodina jedna nová audionahrávka. Nahrávky si můžete poslechnout zde.